woensdag 18 september 2019

Roemenië dag 8

In het hotel El Stefanino waar we gister aankwamen blijven we vier nachten slapen, om van hier uit de excursies te ondernemen. De hotels zijn hier al gesloten omdat het vakantieseizoen is afgelopen en ook dit hotel gaat volgende week dicht. Of dat de reden was dat er maar summier ontbijt was of dat men gewoon niet zoveel mensen tegelijk kan bedienen weet ik niet maar het feit ligt er, maar zien hoe het morgenochtend gaat. Voor twee van onze medereizigers was de accommodatie ook niet zoals zij het graag zouden zien en zijn in een ander hotel ondergebracht om te slapen.
Vanmorgen zijn we met de bus naar Constanta gereden om een stads wandeling te maken. Eerst liepen we over de mooi aangelegde boulevard met Franse prieeltjes en langs de verwaarloosde Casinogebouw dat begin 1900 in de Jugendstil gebouwd is. Jammer dat men zo de dingen verwaarloosd en het vuil ook op straat en op het strand laat liggen, dat heeft een negatief effect op het toerisme, dat dit jaar ook al 15% lager was dan andere jaren.
We bezochten eerst de orthodoxe kerk, waar een dienst bezig was en de mensen een zegen van de priester konden krijgen door onder de stola of het gewaad van de priester te gaan knielen en aan te raken.



Dan kwamen we bij de moskee en hoefden geen schoenen uit te doen in het voorgedeelte, wel konden we de minaret beklimmen met 135 treden. We hadden vandaaruit een prachtig gezicht op de stad en de haven. Vandaag gingen we ook naar een gelegenheid om koffie te drinken wat velen deze week wel wat gemist hadden. Aansluitend liepen we naar ons lunchadres waar we weer op een overvloedige maaltijd getrakteerd werden.


Na het eten brachten we een bezoek aan het archeologisch museum met alles over de Griekse en Romeinse tijd die de stad gehad heeft. Op de bovenste verdieping werd ook de geschiedenis van het graven van het Donau-Constanta kanaal verteld, dat in de communistische tijd door gevangenen en dwangarbeiders  met handkracht gedaan moest worden. Ook bekeken we nog een Romeins mozaïek van een badhuis dat bij werkzaamheden gevonden is en een gebouw overheen gezet is als museum.  Zo kwamen we na een intensieve dag weer bij het hotel, maar het waaide te hard om een duik in zee te nemen, dus tijd voor het maken van een blog of andere zaken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten